وبلاگ اویار تحصیل در ترکیه تحصیل در ترکیه | هزینه و شرایط تحصیل در ترکیه (2023)
ترکیه یکی از کشورهای نزدیک به ایران است که مقصد بسیاری از دانشآموزان و دانشجویان کشورمان برای مهاجرت و اقامت ترکیه میباشد. مهاجرت تحصیلی به ترکیه در طول سالهای اخیر افزایش پیدا کرده است و تحصیل در ترکیه میتواند سکوی پرتاب خوبی برای دانشجویان ایرانی تلقی شود.
ازآنجاییکه تحصیل در بسیاری از کشورهای اروپایی سطح اول هزینه بالایی دارد، کمهزینهبودن تحصیل در ترکیه سبب شده است که علاقهمندی برای حضور در آن برای دانشجویان ایرانی بیشتر باشد. در حالت کلی، علاقهمندان باید اقدام به تهیه ویزا تحصیلی کشور ترکیه کرده و تقریباً بعد از یک ماه، اقامت از طریق تحصیل را برای این کشور دریافت کنند.
همچنین در این مورد می توانید مطالب کاربردی برای زندگی در ترکیه مانند: سایت کاریابی ترکیه، هزینه زندگی در ترکیه و مشاغل ممنوعه در ترکیه را مطالعه کنید.
آنچه در این مقاله میخوانید
تحصیل در کشور ترکیه تنها منوط به شرکت در دانشگاههای این کشور نیست و حتی بهعنوان دانشآموز هم میتوانید وارد مقاطع تحصیلی در این کشور شوید. چند نوع مدرسه در کشور ترکیه وجود دارد که بسته به خواست خود میتوانید وارد آن شوید. اکثر مدارس ترکیه به زبان ترکی استانبولی برگزار میشود و قبل از ورود به مدارس باید به یادگیری زبان ترکی بپردازید.
مدارس بینالمللی متعددی هم در این کشور وجود دارند که تحصیل را به زبان انگلیسی امکانپذیر کردهاند. آموزش در ترکیه توسط دولت ادامه میشود و معمولاً از اواسط سپتامبر مدارس باز شده و تا ماه می هم ادامهدار خواهد بود. این بازه زمانی برای سیستم آموزشی تقریباً مشابه کشور خودمان است.
اگر نگاهی به مدتزمان تحصیل در این کشور بیندازیم، متوجه میشویم که تا سن ۶ سالگی، کودکان میتوانند مقطع پیشدبستانی را بهصورت اختیاری بگذرانند. ازآنپس، تحصیل روند اجباری به خود گرفته و سه دوره تحصیلی ابتدایی، متوسط و دبیرستان تا پیش از ورود به دانشگاه باید گذرانده شود. دورهها به ترتیب ۵ سال، ۳ سال و ۴ سال زمان نیاز دارند و بعد از آن هم دانشآموز میتواند شرایط لازم برای ورود به دانشگاه را داشته باشد. مدارس در کشور ترکیه میتوانند در چهار بخش تقسیم شوند. مهمترین آنها مدارس دولتی هستند که بیشتر مردم خود ترکیه در آن به تحصیل مشغول هستند.
از ایران و بدون داشتن اقامت در ترکیه حساب باز کنید
دسته دیگر مدارس بینالمللی بوده و تدریس به زبان انگلیسی انجام میشود. دسته سوم هم مدارس ایرانی در ترکیه هستند و مدارس خصوصی در ترکیه هم که هزینه بیشتری برای تحصیل ندارند، گزینه چهارم خواهند بود. مدرکی که بتوانید از مدارس بینالمللی دریافت کنید، اعتبار بیشتری خواهند داشت. تحصیل در مدارس دولتی هم برای شهروندان ترکی و هم برای کسانی که اقامت کافی در این کشور داشته باشند، رایگان خواهد بود؛ بنابراین، بیشتر بسته به زبانهایی که بلد هستید و سطح بودجه خانوادگی خود، میتوانید در یکی از این مدارس اقدام به تحصیل کنید.
آزمون ورودی برای دانشگاههای ترکیه، هم برای دانشجویان خارجی و هم دانشجویان داخلی در این کشور برگزار میشود. این آزمونها بر حسب رشته تحصیلی و حتی دانشگاه مقصد میتواند متفاوت باشد. آزمونهای ورودی در این کشور شامل یوس (YOS) ترکیه، سات (SAT) ترکیه، ترکی تومر (TOMER) و همچنین آزمون آلس (ALES) ترکیه است.
یوس مختص دانشجویان خارجی بوده و میتوانید با شرکت در آن و قبولی، امکان حضور در رشتههایی مانند مکانیک، معماری، داروسازی، حقوق، روانشناسی و برخی دیگر از رشتهها را در این کشور داشته باشید. آزمون یوس معمولاً ۸۰ سؤال دارد که ۴۵ سوال آن مربوط به آیکیو بوده و مابقی آن سؤالات ریاضی است.
در مقابل آزمون سات را داریم که مربوط به دانشجویان خود کشور ترکیه است. مشابه این آزمون در کشورهای دیگری مانند آمریکا و انگلیس هم برگزار میشود و استانداردی تعریف شده برای پذیرش در دورههای پزشکی این کشور محسوب میشود.
این آزمون یقیناً دشوارتر از آزمون یوس بوده و علاقهمندان مثل ایران باید نمرههای بسیار بالایی کسب کنند تا بتوانند شرایط حضور در دانشگاهها را داشته باشند. دانشگاههای فنی و زبان انگلیسی هم معمولاً ملاک آزمون سات را برای پذیرش دانشجو تعیین کردهاند.
آزمون آلس ترکیه مربوط به دوره تحصیلات تکمیلی است؛ بنابراین، دانشجویان علاقهمند به حضور در دوره کارشناسی ارشد و دکترا باید به سراغ این آزمون بروند. این آزمون، شامل ۱۰۰ سوال است که ۵۰ سوال آن عمومی و مابقی هم از جنس محاسباتی است.
امتحان زبان ترکی تومر را هم داریم که برای علاقهمندان دریافت مدرک زبان ترکی قابلاستفاده است. دانشگاههای دولتی در ترکیه از این مدرک پشتیبانی میکنند و برای تدریس زبان ترکی در این دانشگاهها باید ابتدا اقدام به شرکت در این آزمون کنید. دقت داشته باشید که تنها زمانی نیاز به شرکت در آزمون تومر دارید که بخواهید در دانشگاههای دولتی ترکیه درس بخوانید. دانشگاههای بینالمللی ترکیه نیازی به این مدرک نداشته و بهجای آن باید به سراغ آزمون تافل بروید.
به دلیل تنوع دانشگاهها و مدارس در کشور ترکیه، مدارک زبان متفاوتی هم ممکن است که برای تحصیل موردنیاز باشد. به طور مثال، دانشگاههایی که به زبان ترکی استانبولی تدریس میکنند، تنها به مهارت زبان و آزمون تومر نیاز داشته و با قبولی در آزمون ورودی میتوانید وارد این دانشگاهها شوید.
دانشگاههای بینالمللی هم که به زبان انگلیسی برگزار میشوند، به آزمون تافل و آیلتس نیازمند هستند. با کسب نمره ۵.۵ الی ۶ در آزمون آیلتس میتوانید در این دانشگاهها حضور داشته باشید. برخی از دانشگاهها هم مصاحبه را انتخاب کردهاند و سطح زبان شما را به این شکل مورد آزمون قرار میدهند.
در این دانشگاهها، اگر مهارت زبان شما کمتر از حد انتظار باشد، نیاز خواهید داشت که مدتزمان ۲ سال به تقویت زبان موردنیاز خود پرداخته و سپس مجوز شرکت در این دانشگاهها را داشته باشید. این موارد هم برای دوره لیسانس و هم برای مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در این کشور الزامی است در کل قبل از حضور در دانشگاههای ترکیه، بهتر است که مسئله زبان و مدارک موردنیاز آن را برای خود حلوفصل کرده باشید؛ بنابراین، برای کسب مدرک معتبر زبان ترکی به سراغ آزمون تومر رفته و برای زبان انگلیسی هم به سراغ آزمونهای تافل و آیلتس بروید.
میدانیم که دوره لیسانس در دانشگاههای کشور ترکیه ۴ سال است و بعد از آن موفق به اخذ مدرک کارشناسی خواهید شد. دورههای کارشناسی بیشتر به زبان ترکی برگزار میشود و شهریهها هم مانند ایران بسته به نوع دانشگاه و شهری که دانشگاه در آن قرار دارد، میتواند متفاوت باشد و هر ترم باید روی پرداخت آن برنامهریزی داشته باشید.
دانشگاههای دوره کارشناسی یک آزمون ورودی YOS مربوط به خود را دارند و در صورت نیاز هم باید مدرک زبان ترکی تومر یا انگلیسی خود را ارائه کنید. برای ثبتنام در دوره کارشناسی باید مدرک موردنیاز را به دانشگاه ارائه کنید تا بررسی شوند.
زمان ارائه درخواست برای تحصیل در دوره کارشناسی، اواسط آگوست هرسال است و باید تمام مدارک لازم را به دانشگاه ارسال کرده باشید. برخی از دانشگاهها اقدام به دریافت مصاحبه هم میکنند که در این شرایط باید شرایط سفر سریع به کشور ترکیه را داشته باشید.
برای این منظور ابتدا باید ویزای دانشجویی دریافت کرده و از سفارت ترکیه در ایران اقدام کنید. صدور ویزا احتمالاً ۸ هفته به زمان نیاز دارد و بعد از ورود به کشور ترکیه هم با مراجعه به اداره مهاجرت میتوانید مراحل قانونی حضور و اقدامت در ترکیه را بگذرانید. میتوانید با دردستداشتن پذیرش دانشگاه و فرم درخواست خود، در سفارت حضور پیدا کرده و مدارک لازم همراه با یک مصاحبه کوتاه را ارائه کنید.
برای تحصیل دوره کارشناسی ارشد در ترکیه نیازی به دریافت ویزا ندارید و اگر موافقتنامه دانشگاه را کسب کنید، موفق به سفر به کشور ترکیه خواهید شد. رشتههای دانشگاهی ارشد در این کشور، باز هم به دو زبان انگلیسی و ترکی ارائه میشوند. این دوره هم ۲ سال طول میکشد و باید ۱۲۰ واحد درسی را در دانشگاهها بگذرانید.
فراموش نکنید که هرسال شامل دو ترم تحصیلی بوده و بین اکتبر تا ژانویه و فوریه تا ماه جولای برگزار خواهد شد. یک تعطیلات دوهفتهای هم داریم که بین این بازه زمانی وجود دارد و همانطور که مشخص است، شباهت زیادی به بازه زمانی دانشگاه در کشور ما دارد.
پذیرش دکتری در کشور ترکیه نسبت به کشورهای دیگر اروپایی بسیار سادهتر است. شما برای اپلای کردن به این دوره، به یک سری مدارک نیاز دارید که شامل موارد زیر میباشد:
برای تحصیل در دوره دکتری باید مدرک دانشگاهی معتبری درگذشته داشته باشید و اگر این مدرک از یکی از کشورهای اروپایی باشد، شرایط پذیرش شما هم سادهتر خواهد بود. نقاط دیگری مانند ایران، نیاز به معادلسازی مدرک و تأیید اعتبار آن دارد و ممکن است که کمی چالشبرانگیز باشد.
آزمونهای ورودی هم برای دوره دکتری برگزار میشود که در آن دانشجو مهارتهای آکادمیک خود را به نمایش گذاشته و دانستههای خود در یکرشته تحصیلی را کاملاً به نمایش میگذارد. یکی از آزمونهای مهم در دوره دکتری، ALES است که باید حداقل امتیاز ۵۰ تا ۷۰ را در آن کسب کنید.
آزمونهای بینالمللی دیگری مانند GRE را هم داریم که دانشگاههای زیادی آن را قبول میکنند. آزمون جی مت با حداقل نمره ۵۰۰ و امتیاز حداقلی ۶۸۵ برای آزمون جی آر ای میتواند مورد پذیرش دانشگاههای مختلف کشور ترکیه باشد. در بسیاری از دانشگاههای دوره دکتری، باید به زبان خارجی تسلط داشته باشید. داشتن مدرک آیلتس و تافل میتواند تسهیلکننده شرایط شما برای تحصیل در این کشور باشد.
همانند ایران، رشتههای تحصیلی پولساز و خوبی در ترکیه وجود دارد که در دانشگاههای این کشور مورد اقبال واقع میشوند. رشته مهندسی نرمافزار در این کشور علاقهمندان زیادی داشته و نزدیک به ۲۲۰ هزار لیر بهصورت سالانه هم درآمد شاغلین این حوزه عنوان شده است. اگر یک پزشک متخصص باشید، درآمد سالانه ۱۱۲ هزار لیر را تجربه کرده و رشتههایی مانند وکالت و خلبانی هم درآمد بالایی در این کشور دارند.
یک سری از رشتههای تحصیلی پر طرفدار مانند ایران، در ترکیه هم وجود دارد که شامل رشته معماری، فنی و مهندسی، رشتههای مدیریت و رشتههای علوم پزشکی هستند. دندانپزشکی و داروسازی هم در طول سالهای اخیر وارد بهترین رشتههای تحصیلی در ترکیه شده است.
بیشتر رشتههای تحصیلی مقطع کارشناسی در این کشور به زبان ترکی برگزار میشود و بر اساس مدرک دیپلم و نمرات خود میتوانید وارد آنها شوید. رشته بانکداری و گردشگری بهواسطه شرایط خاص ترکیه جزو بهترینها بوده و در رشته تجارت بینالملل هم میتوانید در آینده به درآمدزایی بالایی دست پیدا کنید. در بین رشتههای مهندسی هم مهندسی کامپیوتر، مهندسی برق، عمران، علوم هوا و فضا و همچنین مهندسی مکانیک و معماری جزو بهترینها هستند و میتوانید به سراغشان بروید. رشتههای مهندسی در این کشور به طور متوسط ماهانه بین ۷۵۰۰ تا ۱۴ هزار دلار درآمد دارند.
اخذ بورسیه تحصیلی در کشور ترکیه منوط به ظرفیتی است که دانشگاههای مهمی مانند دانشگاه استانبول و دانشگاه آنکارا آن را تعیین کردهاند. اخذ بورسیه در دورههای تحصیلی میتواند متفاوت باشد.
به طور مثال، اخذ بورسیه در دوره دکتری منوط به داشتن مقاله ISI در ژورنالهای معتبر است. داشتن نمره و سطح علمی بالا هم احتمال کسب بورسیه تحصیلی را در این کشور بیشتر میکند.
در دوره دکتری شرایط کمی فرق میکند. علاوه بر دیپلم ۱۲ساله، باید مدرک فارغالتحصیلی مقاطع کارشناسی و ارشد را ارائه کنید. دورههای زبان ترکی را گذرانده و مدرک آن را هم باید ارائه داده باشید. معدل شما برای پذیرش حتماً باید بالای ۱۸ باشد و سه یا چهار عدد مقاله ISI هم از جانب شما یا با همکاری شما به انتشار رسیده باشد.
با بورسیه تحصیلی در دوره دکتری میتوانید کمکهزینه دریافت کنید، البته باید تأیید استاد راهنمای خود در قبال رشته تحصیلی موردنظر را هم دریافت کرده باشید.
در مقطع کارشناسی، شما حتماً باید دورههای زبان ترکی را گذرانده و مدرک آن را اخذ کرده باشید. مدرک تحصیلی مورد هم دیپلم ۱۲ساله همراه با ریز نمرات است و معادلتان هم حداقل باید بالای ۱۵ باشد.
همین شرایط برای دوره ارشد هم صدق میکند و شرایط سنی از جانب دولت ترکیه برای بورسیه عنوان نشده است.
شرایط سنی جزو فاکتورهایی است که برای تحصیل در کشور ترکیه اهمیت چندان زیادی ندارد. حتی دانشجویانی که سن بالایی داشته باشند، امکان حضور در تمام مقاطع تحصیلی را بدون محدودیت خواهند داشت. تنها کافی است که مدارک لازم مانند مدرک زبان ترکی یا استانبولی خود را داشته و سپس وارد دانشگاههای دولتی یا بینالملل این کشور شوید. قبولی در آزمون اولویت اصلی را داشته و چندان به سنوسال شما توجه نمیکنند.
برای قبلی در رشتههای پزشکی هم باید به سراغ امتحانهای یوس یا سات رفته و با قبولی در این آزمونها، امکان حضور بدون محدودیت سنی در دانشگاهها را داشته باشید.
تنها موقعیتی که شرایط سنی کمی اهمیت پیدا میکند، کسب بورسیه تحصیلی در این کشور است. برای کسب بورسیه در مقطع لیسانس، دانشجو نباید بیش از ۲۱ سال سن داشته باشد. در زمینه کارشناسی ارشد هم سن دانشجو نباید از ۳۰ سال بیشتر باشد. همین محدودیت سنی برای بورسیه دکترا هم اهمیت داشته و افراد بالای ۳۵ سال نمیتوانند این بورسیه را دریافت کنند. بورسیه دارای مزایای متعددی برای دانشجویانی است که موفق به کسب آن میشوند و ترکیه نیز مانند هر کشور دیگری به این موضوع توجه کرده و شرایط سختتری را برای کسب بورسیه تعیین کرده است.
هزینه تحصیل در کشور ترکیه میتواند معقولتر از کشورهای سطح اول اروپایی باشد. بسته به سطح آموزشی دانشگاه مربوطه، شما هزینههای متفاوتی را میتوانید بپردازید. اگر اقدام به تحصیل در دانشگاههای خصوصی کنید، سالانه نزدیک به ۲۵ هزار یورو باید هزینه کرده و در دانشگاههای دولتی هم تقریباً بین ۵۰۰ یورو تا ۳ هزار یورو هزینه تحصیل شما خواهد شد.
همانند ایران، تحصیل رایگان در ترکیه هم داریم که بیشتر مربوط به مدارس و دانشگاههای دولتی است. در دانشگاهی مانند دانشگاه کوچ در شهر استانبول شما سالانه به مبلغی حدود ۱۰۰ میلیون تومان نیاز دارید تا از پس هزینههای آن بربیاید. دانشگاه بیلکنت در شهر آنکارا هم سالانه نزدیک به ۵۰۰ میلیون تومان هزینه تحصیل از دانشجویان دریافت میکند.
دانشجویانی که در دانشگاههای ترکیه درس میخوانند، میتوانند در حین تحصیل خود، کار داشته باشند. معمولاً این دانشجویان ۲۰ ساعت در هفته بهصورت پارهوقت کار میکنند و بسته به رشته دانشگاهی خود، میتوانند دورکار هم باشند. دانشگاههایی مانند بغازیچی و دانشگاه فنی خاورمیانه امکان کار در زمینه پروژههای علمی دانشگاه را فراهم کرده و درآمدی را برای دانشجویان به همراه دارد. کارهای دانشجویی متعددی در این کشور وجود دارد که با تسلط به یکی از زبانهای زنده اروپایی، بهتر از افراد دیگر میتوانید کار پیدا کنید. ترجمه و تدریس به زبانهای انگلیسی، آلمانی و فرانسوی بازار خوبی در این کشور دارد.
کار پارهوقت در کافیشاپ و رستوران هم در کنار کار در مراکز خرید و پمپبنزینها هم هست که برای تأمین هزینههای زندگی مناسب هستند. تولیدکننده محتوا به شیوههای مختلف و همچنین طراحی گرافیکی و ساخت ویدئو بر حسب مهارتی که دارید هم امکان استخدام در شرکتهای مختلف یا کار بهصورت فریلنسری را برای شما فراهم میکند. نیروهای دورکار در منزل قشر بزرگی از دانشجویان مشغول به کار در این کشور را تشکیل میدهند. سایتهایی هم مانند kariyer.net یا tr.indeed.com وجود دارد که برای کاریابی دانشجویان در این کشور میتوانند مناسب باشند. تا پیش از سال ۲۰۲۱، حداقل حقوق دریافتی این کشور ۲۹۷ دلار بود و اخیراً هم به میزان ۲۱ درصد افزایشیافته و به ۳۷۷ دلار رسیده است.
ویزای همراه به افرادی داده میشود که کنار فرد در حال تحصیل به کشور ترکیه آمده و شرایط را برای وی سادهتر میکنند. این نقطه قوت خوبی برای کشور ترکیه است و مشکلات مربوط به دوری از خانواده و رویارویی با یک محیط جدید را برای دانشجویان کاهش خواهد داد.
ویزای همراهی تنها به همسر و همچنین فرزندان زیر ۱۸ سال داده میشود و هدف از آن هم فراهمکردن شرایط آرامش دانشجویی با بودن در کنار خانواده است. در نظر داشته باشید که ویزای همراه مجوزی برای کار در کشور ترکیه را ندارد و در صورت علاقهمندی، باید به دنبال یک ویزای جداگانه برای کار باشد. فرزندان زیر ۱۸ سال هم میتوانند در مدارس ابتدایی و متوسط مشغول به تحصیل شوند و بعد از آن باید اقدام به تهیه ویزای تحصیلی کرده باشند.
برای کسب ویزای تحصیلی هم یک سری مدارک موردنیاز است که در ادامه برایتان لیست کردهایم:
اعتبار ویزای همراه حداکثر دو سال بوده و البته قابلیت تمدید هم دارد. این ویزا تنها تا زمانی اعتبار دارد که دانشجو در حال تحصیل باشد و فرد موردنظر ویزای تحصیلی هم دریافت کرده باشد. ترکیه شهرهای دانشجویی زیادی دارد و مهمترین آنها آنکارا و استانبول هستند که جمعی از برترین دانشگاههای اروپا در آن قرار گرفتهاند؛ بنابراین، دانشجوی موردنظر با دریافت ویزای تحصیلی میتواند به این شهرها رفته و اقدام به دریافت خوابگاه یا خانه کند. تسلط به زبان انگلیسی یا ترکی میتواند شرایط شما را حداقل برای تحصیل بهینهتر کند و توصیه میکنیم که سه مدرک تافل، آیلتس و تومر ترکی را با نمرات خوبی دریافت کنید.
ترکیه از نظر موقعیت جغرافیایی نسبت به خیلی از کشورهای منطقه برتر بوده و با اقتصاد پیشرفته خود هم در همه زمینهها پیشرفت کرده است. تعدادی از بهترین دانشگاههای جهان در این کشور وجود دارد و همین سبب شده است که تلاش برای کسب ویزای تحصیلی و کسب اجازه اقامت در این کشور بالا رود. دانشگاههای معتبر در این کشور بیشتر در شهرهای بزرگ آنکارا و استانبول هستند، اما شهرهای دیگر هم دانشگاههای با رتبه خوب دارند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد. در جدول زیر میتوانید دانشگاههای برتر ترکیه همراه با رتبه دانشگاهی آنها را تماشا کنید:
نام دانشگاه | رتبه QS |
---|---|
دانشگاه کوچ | ۴۷۷ |
دانشگاه سابانچی | ۵۳۱ الی ۵۴۰ |
دانشگاه فنی خاورمیانه | ۵۰۱ الی ۵۱۰ |
دانشگاه بیلکنت | ۶۵۱ الی ۶۷۰ |
دانشگاه بغازیچی | ۷۰۱ الی ۷۵۰ |
دانشگاه فنی استانبول | ۶۰۱ الی ۶۵۰ |
دانشگاه آنکارا | ۱۰۰۱ الی ۱۲۰۰ |
دانشگاه استانبول | ۸۰۱ الی ۱۰۰۰ |
دانشگاه قاضی | ۱۰۰۱ الی ۱۲۰۰ |
پس از پذیرش در دانشگاه ترکیه و پس از پرداخت شهریه و تکمیل مراحل ثبت نام به دفتر دانشگاه مراجعه کرده و برای دریافت ویزای تحصیلی ترکیه، گواهی تایید پذیرش را از دانشگاه مورد نظر را دریافت کنید. سپس با این گواهی به کشور خود مراجعه کرده و به سفارت یا کنسولگری کشور ترکیه مراجعه کنید و ویزای تحصیلی ترکیه دریافت کنید. اعتبار این ویزا از زمان ورود به ترکیه یک ماه است.
توجه داشته باشید که ویزای تحصیلی از داخل ترکیه صادر نمیشود و باید از کشور محل اقامت یا تابعیت خود اقدام به دریافت آن کنید.
سفارت یا کنسولگری با بررسی مدارک، نوبت مصاحبه حضوری را تعیین می کند. باید توجه داشته باشید که حتما در مصاحبه حضوری تعیین شده حضور دشته باشید.
برای کسب ویزای تحصیلی در کشور ترکیه شما نیاز به یک سری مدارک مهم دارید که باید باکیفیت لازم آماده شده و هنگام مراجعه به سفارت آنها را ارائه کنید.
مدارک لازم برای دریافت ویزای تحصیلی ترکیه به شرح ذیل میباشد:
همانطور که گفته بودیم، از زمان درخواست تا مهر شدن ویزای شما ممکن است ۸ هفته زمان بگذارید؛ بنابراین، در مدتزمان مناسبی درخواست خود را ارائه کرده و تا قبل از شروع شدن ترم دانشگاهی، ویزای خود را دریافت کنید.
کار در کشور ترکیه بعد از به پایان رساندن دوران تحصیلی میتواند مناسبتر از کشور خودمان باشد. تولید ناخالص داخلی در این کشور در رتبه ۱۳ جهان بوده و ۱۹ امین کشوری است که تولید ناخالصی داخلی بزرگ جهان را هم دارد.
امکانات بسیار زیادی در صنایع مختلف مانند خودروسازی هم وجود دارد که همگی در راستای تلاشهای دولت کشور ترکیه برای بالابردن سطح رفاه و اقتصاد در این کشور بوده است. برندهای زیادی از تولیدکنندگان هم در این کشور حضور داشته و شعبههای زیادی در شهرهای مختلف ترکیه دارند. در همین راستا میتوانید در زمینه موردعلاقه خود مشغول به کار شده و درآمد بالایی را هم کسب کنید.
ابتدا باید با دستمزدها آشنا شده و بر اساس آینده کاری آن وارد عمل شوید. فعالیت بهعنوان حسابدار، منشی، گرافیست، عکاس و خیلی از شغلهای دیگر بعد از دوران تحصیل در این کشور بسیار طرفدار داشته و درآمد خوبی هم در طول سال بعد از کسر مالیات میتوانید داشته باشید. به طور مثال، یک مهندس آیتی در این کشور ۷ هزار لیر بعد از کسر مالیات میتواند درآمد داشته باشد. این کشور در سال اخیر هم در برخی از زمینهها با افزایش حقوق مواجه شده است که بیشترین میزان آن در زمینه آموزشی و رشد ۸ درصدی حقوق بوده است. بعد از آن همحوزههای سفر و فناوری اطلاعات قرار دارد که به ترتیب ۷ و ۶ درصد افزایش حقوق داشتهاند.
بعد از اتمام تحصیل در کشور ترکیه شما یک فرصت ده روزه طلایی دارید که باید کارهای خود را انجام دهید، در غیر این صورت با مشکل مواجه خواهید شد. از روشهای مختلف برای ماندن در ترکیه استفاده کنید که یکی از بهترین آنها کسب مجوز اقامت کاری ترکیه است. کار در ترکیه بعد از پایان دوران تحصیل راحتتر از زمانهای دیگر است. استخدام قانونی در کشور ترکیه بهواسطه داشتن مدرک معتبر دانشگاههای این کشور از جانب شما، سادهتر انجام خواهد شد. کارفرمای شما در این شرایط میتواند درخواست مجوز اقامت شما را داده و نتیجه را دریافت کند.
یک راه دیگر اقامت ترکیه از طریق ازدواج است. اگر بهعنوان یک دانشجوی خارجی با کسی که تابعیت این کشور را دارد، ازدواج کنید، میتوانید در این کشور مانده و سه سال بعد از ازدواج خود هم تابعیت رسمی این کشور را دریافت کنید. سرمایهگذاری بعد از دانشگاه هم سومین روشی است که دانشجویان برای اقامت بیشتر در ترکیه انتخاب میکنند. شما باید در این زمینه اثبات کنید که صاحب یک ملک هستید و کسبوکاری را اداره میکنید. داشتن توان مالی مناسب برای این شیوه اقامت هم میتواند حیاتی باشد. در نظر داشته باشید که اجازه کار در ترکیه توسط وزارت کار داده میشود و در ابتدا برای یک سال صادر خواهد شد. با تمدید آن این مدتزمان سهساله شده و بعد از آن هم همیشه برای ۶ سال تمدید خواهد شد.
بهاینترتیب سعی کردیم که اطلاعات کاملی از شرایط تحصیل در کشور ترکیه و کارهای بعد از آن را با شما در میان گذاریم. تحصیل در این کشور از مقاطع پیشدبستانی تا دورههای تحصیلات تکمیلی و دکترا امکانپذیر است و بعد از تحصیل هم میتوانید اقدام به زندگی و کار در این کشور کنید. مهمترین کارهایی که باید انجام دهید، این است که مدرک زبان انگلیسی و ترکی خود را دریافت کرده و در بهترین دانشگاههای این کشور درس بخوانید.
کسب مدرک زبان حتی میتواند شما را از نظر هزینههای دانشگاه هم در شرایط بهتری قرار دهد. چرا که دانشگاهها و مدارس دولتی در این کشور تنها به زبان ترکی آموزش میدهند و برای حضور در آنها به مدرک زبان تومر این کشور نیاز خواهید داشت. میتوانید بعد از تحصیل خود اقدام به کسب ویزای کاری کرده و با مدرک معتبر دانشگاهی همان کشور، سادهتر در یک شرکت مشغول به کار شوید.
البته همانطور که دیدید، شیوههای دیگری هم برای کسب اقامت این کشور مانند ازدواج، خرید ملک و سرمایهگذاری هم وجود دارد. تحصیل در ترکیه نسبت به خیلی از کشورهای اروپایی و آمریکایی دیگر سادهتر است و راهی ایدهآل برای مهاجرت به یک کشور دیگر و همچنین تجربه یک زندگی شیرین خواهد بود. پس حتماً شرایط گفته شده را بررسی کرده و یک تصمیم مهم در زندگی خود بگیرید.
خیر، اما در صورت پذیرش در دانشگاه دولتی و یا دریافت بورسیه تحصیلی تا حدود زیادی از هزینه تحصیل را میتوانید کاهش دهید.
هزینه تحصیل در ترکیه به شرایط و عوامل مختلفی از جمله نوع دانشگاه که دولتی باشد یا خصوصی، مقطع تحصیلی،رشته انتخابی، شهر محل تحصیل و عوامل دیگر بستگی دارد.
دانشجویانی که در دانشگاههای ترکیه درس میخوانند، میتوانند در حین تحصیل خود، کار داشته باشند. معمولاً این دانشجویان ۲۰ ساعت در هفته بهصورت پارهوقت کار میکنند و بسته به رشته دانشگاهی خود، میتوانند دورکار هم باشند.
خیر، همانطور که در مقاله گفته شد شرایط سنی برای تحصیل در کشور ترکیه اهمیت چندان زیادی ندارد. ولی برای کسب بورسیه در مقطع لیسانس، نباید بیش از ۲۱ سال سن داشته باشید. در زمینه کارشناسی ارشد هم سن دانشجو نباید از ۳۰ سال بیشتر باشد و برای بورسیه دکترا افراد بالای ۳۵ سال نمیتوانند این بورسیه را دریافت کنند.
دانشگاههای برتر در ترکیه بیشتر در شهرهای بزرگ آنکارا و استانبول هستند، اما شهرهای دیگر هم دانشگاههای با رتبه خوب وجود دارند.
بله، هنگامی که شما درستان تموم میشود میتوانید به مدت یک سال در این کشور مشغول به کار شوید.
از اینکه تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید متشکریم لطفا نظرات و سوالات خود را با اویار در میان بگذراید و برای آگاهی بیشتر در خصوص کشور ترکیه پیشنهاد میکنیم سایر مقالات ما را در وبلاگ گروه اویار مشاهده بفرمایید.