وبلاگ اویار املاک ترکیه هزینههای خرید ملک ترکیه : راهنمای کامل هزینه های جانبی | آپدیت 2023
خرید ملک میتواند یکی از مهمترین تصمیمات هر فرد در زندگی وی باشد. از این رو افراد مختلف توجه زیادی به جنبههای مختلف خرید ملک خود دارند. وقتی پای خرید ملک در خارج از ایران نیز مطرح باشد این حساسیتها دو چندان خواهد شد. با توجه به استقبال ایرانیان از خرید ملک در ترکیه، در این مقاله قصد داریم به هزینههای جانبی خرید ملک در ترکیه بپردازیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
در ترکیه نیز مانند سایر کشورها خرید ملک دارای هزینههای مستقیم و غیر مستقیمی است که برخی از آنها برای شهروندان ترک و خارجی یکسان است. از این میان میتوان به هزینه انتقال سند و هزینه مشاور املاک اشاره کرد.
برای افراد خارجی نیز میتوان به هزینههایی مانند هزینه کارشناسی ملک، مترجم و ترجمه مدارک اشاره کرد. در صورتیکه هدف از خرید ملک اخذ شهروندی ترکیه باشد باید هزینههای وکیل و درخواست شهروندی را نیز به آن اضافه کرد.
آژانسهای املاک در ترکیه شباهت بسیاری به مشاوران املاک در ایران دارند و در صورتی که خرید ملک از طریق آنها صورت بگیرد طبق قانون، 4 درصد از مبلغ کل معامله را بهعنوان کمیسیون دریافت میکنند. این 4 درصد بین خریدار و فروشنده بهطور مساوی تقسیم میشود. البته خریدار و فروشنده میتوانند توافق کنند و سهم خود را به طرف دیگر منتقل کنند.
هزینه انتقال سند در سال 2023 در دفاتر اسناد رسمی معادل 2 درصد مبلغ کل معامله برای هر یک از طرفین است. بهعنوان مثال اگر مبلغ کل معامله ملک معادل 5 میلیون لیر باشد 100 هزار لیر سهم هر یک از طرفین است. البته مبنای محاسبه بر اساس مبلغ مندرج در سند است که به حساب فروشنده منتقل شده است.
در برخی موارد مبلغ مندرج در سند با مبلغ پرداختی بابت معامله متفاوت هستند. مثلاً ممکن است شما خانه ای به مبلغ 4 میلیون لیر خریداری کرده باشید اما در سند، قیمت خانه 2 میلیون لیر ذکر شده که بر همین مبنا هم سهم هر کدام از طرفین 40 هزار لیر می شود.
مالیات بر ارزش افزوده (KDV)، برای ملک نوساز و فقط برای اولین صاحب آن، بر اساس شرایط و مساحت ملک بین 1 درصد، 10درصد و 20 درصد متغیر است. بهطوریکه طبق آخرین تغییرات مالیاتی ترکیه در سال 2023، املاک مشمول طرح تحول شهری (KENTSEL DÖNÜŞUM) دارای 1 درصد مالیات بر ارزش افزوده، خانه های زیر 150 متر مشمول 10 درصد مالیات بر ارزش افزوده و خانه های بالای 150 متر نیز مکلف به پرداخت 20 درصد مالیات بر ارزش افزوده برای مازاد بر 150 متر هستند. یعنی مثلا اگر شخصی خانه های به متراژ 180 متر خریدارای کند 150 متر با ضریب 10 درصد و مابقی 30 متر با ضریب 20 محاسبه خواهد شد.
البته افراد خارجی که اقدام به خرید ملک در ترکیه کردهاند ولی در ترکیه ساکن نیستند میتوانند در صورتیکه از شرایط لازم برخوردار باشند از این مالیات معاف باشند.
افراد خارجی که قصد خرید ملک در ترکیه را دارند باید قبل از انتقال سند نسبت به دریافت گواهی ارزیابی برای ملک مورد نظر اقدام نمایند. ارزیابی املاک و مستغلات توسط شرکتهای ارزیابی املاک و مستغلات برای تعیین ارزش واقعی ملک انجام میشوند و تمام جزئیات مربوط به مسکن خریداری شده در آن گزارش میشود. هزینه دریافت این گواهی از حدود 2500 لیر تا 20000 لیر بعلاوه مالیات بر ارزش افزوده و بسته به متراژ و کاربری ملک متغیر است.
در صورتیکه به گفتار و نوشتار زبان ترکی آشنا نباشید نیز باید از مترجم رسمی در روز انتقال سند در اداره تاپو استفاده کنید که آن نیز هزینهای بین 1500 تا 2000 لیر در سال 2023 خواهد داشت.
افراد خارجی که قصد خرید ملک در ترکیه را دارند باید مدارک هویتی خود را ترجمه نمایند و سپس به تأیید نوتر برسانند. همچنین برای موارد اخذ شهروندی، باید مدارک افراد خانواده، گواهی ازدواج و تولد فرزندان هم به همین ترتیب ترجمه و تأیید شوند. هزینه ترجمه و نوتر هر مدرک نیز متفاوت است اما بهطور متوسط هزینه هر مدرک ترجمه و نوتر شده حدود 1000 لیر خواهد شد.
پس از انتقال سند و انجام مراحل مختلف آن برخی هزینههای جانبی نیز وجود دارند که برعهده صاحب خانه جدید است. مهمترین این هزینه ها شامل موارد زیر است:
کلیه خانههای مسکونی در ترکیه باید دارای بیمه زلزله یا داسک باشند که هزینه آن بسته به نوع سازه ساختمان بین 2000 تا 3500 لیر بهصورت سالیانه است. و از جمله هزینههای جانبی خرید ملک در ترکیه میباشد که دارای اهمیت است.
برای انتقال پول و انجام امور روزمره در ترکیه نیاز به افتتاح حساب بانکی خواهید داشت. بانک زراعت ترکیه از جمله بانکهای دولتی است که برای شهروندان ایرانی افتتاح حساب میکند. شما میتوانید شخصاً به همراه پاسپورت و کد مالیاتی خود به نزدیکترین شعبه بانکی مراجعه و درخواست افتتاح حساب کنید.
قوانین در هر شعبه متغیر است و اختیار شعبات زیاد است. بهطوریکه بسیاری از شعبهها برای ایرانی ها افتتاح حساب انجام نمی دهند و اگر انجام دهند نیز درخواست حداقل 20 هزار لیر سپرده بلوکه شده برای حداقل سه ماه میکنند. بعضی شعبهها هم ممکن است بدون سپرده افتتاح حساب انجام دهند. البته میتوانید برای افتتاح حساب بانکی در ترکیه از اویار گروپ هم کمک بگیرید.
انجام کارهای اخذ شهروندی ترکیه پروسه ای نسبتاً پیچیده است که نیازمند مدارک مختلف و انجام کارهای متعدد اداری است. واگذار کردن این کار به وکیل نیز دارای هزینهای است که معمولاً بین 3 تا 5 هزار دلار است که ممکن است هزینههای دیگری نیز به آن افزوده شود.
از ایران و بدون داشتن اقامت در ترکیه حساب باز کنید
پس از خرید خانه و پرداخت هزینههای اصلی آن نوبت به هزینههای فرعی مربوط به خانه میرسد که بسته به اینکه قصد سکونت در خانه یا اجاره دادن آن را داشته باشید متغیر است.
اگر قصد سکونت در خانه را داشته باشید: باید نسبت به درخواست کنتور (برای خانههای نوساز) یا درخواست وصل شدن (برای خانههای دست دوم) آب، برق و گاز اقدام کنید. برای وصل کردن این موارد نیز مبلغی بهعنوان دپوزیت گرفته می شود.
برای آگاهی بیشتر از شرایط خانه نوساز یا دستدوم میتوانید مقاله خرید خانه نوساز یا دست دوم در ترکیه را مطالعه کنید.
همچنین برای گرفتن اینترنت خانگی در ترکیه با داشتن کیملیک کارت میتوانید از شرکتهای مختلف اینترنتی ترکیه مانند ترک تلکام، ترک سل یا وودافون استفاده کنید.
هزینه عایدات هم که همان هزینه شارژ ماهیانه است بهصورت ماهیانه توسط مدیریت ساختمان یا مجتمع دریافت میشود. این هزینه نیز معمولاً از 500 تا 10000 لیر متغیر است. مجتمعهای مسکونی که دارای امکانات ورزشی و تفریحی هستند مبلغ شارژ بیشتری نسبت به آپارتمانهای معمولی دارند.
خرید وسایل منزل هم یکی از کارهایی است که در زمان خرید خانه در صورتیکه مبله نباشد باید انجام دهید. برای خرید لوازم خانه هم میتوانید از فروشگاههایی که همه لوازم خانه را بصورت یکجا دارند مانند ایکیا استفاده کنید یا تک تک وسایل را بصورت جداگانه از فروشگاههای مختلف خریداری کنید. هزینه خرید لوازم کامل خانه هم در سال 2023 از مبلغی در حدود 200 هزار لیر شروع می شود. البته این مبلغ بسته به مارک و نوع وسایل میتواند بیشتر یا کمتر شود.
در صورتیکه در ترکیه قصد اجاره دادن خانه خود را داشته باشید میتوانید از طریق آژانس های املاک در شهر خود یا شخصاً از طریق سایتهایی مانند صاحبیندن اقدام کنید. توصیه ما استفاده از آژانس های املاک است و دلیل آن نیز نا آشنایی به قوانین ملکی ترکیه است. اجاره دادن خانه نیز هزینهای برای شما ندارد و مستأجر ملزم به پرداخت یک ماه اجاره بهعنوان حقالزحمه آژانس املاک است که این مبلغ تا 12 درصد اجاره سالیانه نیز متغیر است و تماماً به عهده مستأجر است.
با توجه به مطالب گفته شده میتوان اینگونه برداشت کرد که بر خلاف هزینههای مربوط به ترجمه مدارک و مترجم، هزینه خاص دیگری برای خریدار خارجی وجود ندارد و هزینهها برای شهروند ترکیه و فرد خارجی یکی است.
نکته مهم این است که در زمان تصمیم برای خرید ملک به این هزینههای جانبی نیز توجه شود و با احتساب این هزینههای جانبی اقدام به خرید ملک در ترکیه نمایید.
طبق قانون هزینه مشاور املاک باید بین خریدار و فروشنده بهطور مساوی تقسیم شود اما این موضوع میتواند توافقی باشد و شما میتوانستید آن را قبول نکنید.
این پروسه معمولاً در کمتر از 10 روز انجام میشود. البته این موضوع بستگی به شلوغی اداره تاپوی منطقه دارد اما معمولاً در کمتر از این مدت انجام خواهد شد.
در زمان مراجعه به اداره تاپو از شما سؤال می شود که آیا قادر به صحبت و نوشتن به زبان ترکی هستید یا نه و در صورتیکه مشکلی نداشته باشید نیازی به مترجم نیست.
در صورتیکه بخواهید از شرکتهایی که این خدمات را ارائه میدهند استفاده کنید باید هزینهای حدود 100 تا 200 دلار پرداخت کنید.
امیدواریم که از خواندن مقاله هزینههای جانبی خرید ملک در ترکیه لذت برده باشید. فراموش نکنید که نظرات و سوالات خود را در انتهای همین صفحه اعلام نمائید. و برای آگاهی بیشتر در خصوص مسائل مختلف کشور ترکیه پیشنهاد میکنیم سایر مقالات ما را در وبلاگ گروه اویار مشاهده بفرمایید.