وبلاگ اویار املاک ترکیه دپوزیت و عایدات به چه معناست؟ + نکات مهم سال 2023
با توجه به استقبال روزافزون از خرید ملک در ترکیه توسط خارجی ها، اطلاع از هزینهها و شرایط نگهداری ملک نیز امری اجتناب ناپذیر برای زندگی در ترکیه میباشد. دو اصطلاح مهم و کاربردی در اجاره و خرید ملک در ترکیه دپوزیت و عایدات می باشند.
شاید برای شما هم سوال باشد که دپوزیت و عایدات چیست ؟ از این رو قصد داریم در این مقاله به معنی این اصطلاحات بپردازیم. با ما همراه باشید.
دپوزیت در لغت به معنای سپرده است و در اصل هزینه تضمینی است که پیشاپیش صاحبخانه جهت پوشش زیانهای احتمالی از جانب مستأجر دریافت میکند. اگر شما هم قصد دریافت اقامت ترکیه با اجاره خانه را دارید، بهتر است بدانید در زمان اجاره ملک در ترکیه، جهت تضمین پرداخت هزینههای مربوط به اجاره خانه توسط مستأجر، مبلغی بهعنوان دپوزیت از مستأجر اخذ میگردد. طبق قانون این مبلغ حداکثر برابر سه ماه اجاره ذکر شده در قرارداد میتواند باشد.
بر این اساس، دپوزیت میتواند از یک تا سه ماه بسته به توافق و درخواست مالک متغیر باشد. همانطور که گفته شد این مبلغ بهعنوان سپرده ضمانت اخذ میگردد و در صورتیکه مستأجر در زمان تخلیه دارای بدهی نباشد و ضرری از جانب او به ساختمان مورد اجاره وارد نشده باشد قابل پرداخت است.
از ایران و بدون داشتن اقامت در ترکیه حساب باز کنید
مواردی که شامل کسر از دپوزیت خواهد شد در قرارداد اجاره آورده میشود که معمولاً علاوه بر مبلغ اجاره و شارژ ساختمان، شامل رنگ آمیزی داخل ساختمان، شیر آلات و لوازم آشپزخانه میشود. اگر خانه بهصورت مبله اجاره داده شده باشد مبلغ دپوزیت شامل این وسایل نیز خواهد شد.
در حالت عادی که خانه بهصورت خالی اجاره داده میشود معمولاً مبلغ دپوزیت به اندازه دو ماه اجاره تعیین میشود و اگر خانه دارای وسایل باشد این میزان تا سه ماه اجاره قابل افزایش است.
در زمان تحویل خانه بهتر است از داخل و امکانات آن فیلم و عکس تهیه شود تا در صورت بروز مشکل بتوان به آن استناد کرد. بیشترین موردی که موجب کسر از دپوزیت میشود نیز هزینه رنگ آمیزی ساختمان است. البته این موضوع بسته به مفاد قرارداد و شرایط خانه متفاوت است. بهطوریکه اگر در قرارداد ذکر شده باشد که خانه بهصورت رنگ شده تحویل داده شده باید به همان صورت نیز تحویل داده شود یا هزینه آن از محل دپوزیت کسر گردد.
باید توجه داشت که دپوزیت و عایدات با هم تفاوت دارند و دپوزیت سپرده ای است که صرفا به مالک پرداخت می شود.
عایدات در لغت به معنای عوارض است و در موضوع ساختمان بهعنوان هزینه شارژ شناخته میشود. این مبلغ شامل هزینههای جاری ساختمان است که بین ساکنین تقسیم میشود. عایدات معمولاً بهصورت دوره یک ماهه دریافت میشود و بسته به امکانات، متراژ و تعداد ساکنین ساختمان متغیر است.
هزینه آیدات در ساختمانهای معمولی شامل هزینه نظافت ساختمان، هزینه سرویس آسانسور، رسیدگی به مشاعات مانند باغچه و پارکینگ یا سایر قسمتهای مشترک میشود. در آپارتمانهای معمولی کلیه هزینههای انرژی برای هر واحد بهصورت مجزا میباشد و هر واحد به اندازه مصرف خود پرداخت دارد. مبلغ عایدات در آپارتمانهای معمولی بهطور متوسط در سال 2023 بین 500 تا 2000 لیر متغیر است.
در مجتمعها و رزیدانسها ماجرا متفاوت است. بهطوریکه مجتمعها معمولاً دارای نگهبانی، فضای سبز و امکانات رفاهی هستند که این موضوع باعث بالا رفتن هزینه شارژ ماهیانه میشود. رزیدانسها معمولاً امکانات بیشتری نسبت به مجتمعها دارند بهطوریکه بعضاً امکانات برخی رزیدانسها مانند هتلهای چند ستاره است.
از امکانات معمول در رزیدانسها میتوان به استخر، سونا، جکوزی، حمام ترکی، ماساژ، اسپا، پیلاتس، سالنهای ورزشی، سالن اجتماعات، کافه و رستوران اشاره کرد. امکانات سرمایشی و گرمایشی ساختمان نیز بسته به مصرف واحدها محاسبه و به مبلغ شارژ اضافه می گردد.
در رزیدانسها معمولاً واحدها فقط دارای برق جداگانه هستند و هزینه آب و گاز روی عایدات حساب میشود. مبلغ شارژ در مجتمعها و رزیدانسها نیز با توجه به امکانات آنها و تعداد واحدها معمولا بین 2000 تا 30000 لیر در سال 2023 متغیر است. به این مبلغ هزینه مصرفی آب و گاز برای سیستمهای سرمایشی و گرمایشی نیز اضافه میشود که بسته به مصرف هر واحد متفاوت است.
در مجتمعها و رزیدانسها مجموعهای بهنام مدیریت ساختمان یا یونتیم (Yönetim) وجود دارد که وظیفه اخذ عایداتها و نگهداری مجتمع از محل آنها را دارد. هزینههای جاری از محل عایدات نیز معمولاً بهصورت دوره ای برای اطلاع ساکنین در تابلوهای اعلانات مجتمع جهت اطلاع رسانی گذاشته می شود.
مدیریت ساختمانها طبق قانون این حق را دارند که در صورتیکه ساکنین از پرداخت شارژ امتناع کنند طرح دعوی نموده و از دادن سرویس مشترک مانند آب و گاز به واحد بدهکار تا زمان حصول مبلغ بدهی امتناع ورزند.
با توجه به بالا بودن هزینههای شارژ ماهیانه ساختمان در ترکیه بهتر است قبل از انتخاب خانه به موارد زیر در مورد شارژ ساختمان توجه کنید:
همانطور که گفته شد هزینه انرژی در ترکیه بالاست و به همین دلیل هزینههای نگهداری ساختمان نیز مبلغ قابل توجهی را به خود اختصاص میدهد. از این رو دقت در انتخاب خانه مناسب میتواند به مدیریت در هزینههای زندگی در ترکیه کمک نماید. اگر در مدیریت هزینه عایدات ساختمان محل زندگی دقت شود میتوان مبلغ قابل توجهی در هزینههای جاری صرفه جویی کرد.
اگر خسارتی به خانه اجارهای وارد نشده باشد موجر موظف به بازپرداخت دپوزیت است. در صورتیکه از پرداخت آن امتناع کند مستأجر میتواند با طرح دعوی در محاکم قضایی نسبت به پس گرفتن آن اقدام کند که قانون نیز کاملاً طرف مستأجر است.
مبلغ عایدات بر اساس امکانات ساختمان، تعداد واحدها و متراژ هر واحد محاسبه می شود. البته دولت مبلغ سقف و کفی برای آن مشخص نکرده و برخی از شرکتهای سازنده معروف ممکن است مبلغ آیدات بالاتری نسبت به سایر مجتمعهای مشابه دریافت کنند. هزینههای کلی که از محل عایداتها مصرف میشود نیز معمولاً توسط مدیریت مجتمعها در تابلو اعلانات یا سایت ساختمان برای اطلاع ساکنین منتشر میشود.
با توجه به بالا بودن هزینههای انرژی در ترکیه، تبعا روی هزینه شارژ ساختمانها نیز تأثیر میگذارد. نکته دیگر اینکه متأسفانه کنترل درستی روی شرکتهای مدیریت ساختمانها نیز صورت نمیگیرد و هزینه شارژ بهعنوان محل درآمدی برای شرکتهای ساختمانی بهشمار میرود که بعضاً مبالغ بالایی نیز از ساکنین گرفته میشود. البته میتوان با توجه به مبلغ هزینه عایدات در زمان انتخاب ساختمان و مدیریت هزینه شارژ که اشاره شد این مبلغ را کاهش داد.
دپوزیت و عایدات دو واژه کاربردی در زمینه زندگی در ترکیه هستند که در زمان خرید ملک در ترکیه یا اجاره خانه کاربرد زیادی دارند. توجه به مواردی که گفته شد میتواند از هزینه های اضافی در این زمینه جلوگیری کند و از بروز مشکلات بعدی نیز جلوگیری نماید.
از اینکه تا انتهای مقاله دپوزیت و آیدات در ترکیه با ما همراه بودید متشکریم. پیشنهاد میکنیم سایر مقالات وبلاگ گروه اویار مانند مزایای شهروندی ترکیه ، اعتبار پاسپورت ترکیه و ….. را مطالعه کنید تا اطلاعات مناسبی از کشور ترکیه داشته باشید. از اینکه تا به اینجا همراه ما بودید، از شما متشکریم.
جامع و خوب ممنون از زحماتتون