وبلاگ اویار اقامت و شهروندی سرمایه گذاری در ترکیه | 10+1 دلیل مهم سرمایه گذاری ترکیه
ترکیه یکی از سریع ترین اقتصادهای در حال رشد در جهان است و جمعیت جوان بالایی دارد. در عین حال با موقعیت استراتژیک و مزایای بسیار دیگر همچنان توجه سرمایه گذاران خارجی را به خود جلب می کند. حال آنکه این کشور در مجاورت ایران نیز قرار گرفته که اهمیت آن را دو چندان کرده است. از طرفی نیز طی سالهای اخیر، ایرانی های بسیاری نیز ترکیه را بعنوان محل زندگی و سرمایه گذاری و کار خود انتخاب کرده اند.
به همین دلیل اهمیت این موضوع خصوصا در بین ایرانیان، قصد داریم در این مقاله به 10 دلیل از مهمترین دلایل سرمایه گذاری در ترکیه بپردازیم و آنها را با هم بررسی می کنیم .
پس در ادامه با ما همراه باشید و موضوعات مرتبط دیگر در رابطه با سرمایه گذاری در ترکیه را نیز میتوانید در وبلاگ اویار مطالعه نمایید.
ترکیه موفق شد میزان تولید ناخالص داخلی خود را که 231 میلیارد دلار در سال 2002 بود به بیش از 784 میلیارد دلار در سال 2018 برساند. بین سالهای 2002 و 2018، متوسط نرخ رشد تولید ناخالص داخلی واقعی سالانه حدود 5.5 درصد بود که رشد اقتصادی ثابتی را حفظ کرد. این اقتصاد سیزدهمین اقتصاد بزرگ جهان و پنجمین اقتصاد بزرگ در مقایسه با اتحادیه اروپا است. در بیش از 15 سال گذشته، اقتصاد ترکیه توانسته بیش از 209 میلیارد دلار از طریق سرمایه گذاری مستقیم خارجی (FDI) وارد چرخه اقتصاد ترکیه کند.
در همین راستا با افزایش 366 درصدی بین سالهای 2002 تا 2018 و با صادرات 168 میلیارد دلاری، توانست ظاهری پویا و بالغ در بین سایر جوامع جهانی پیدا کند. جدید آمارهای در این زمینه را نیز میتوانید از سایت رسمی سازمان آمار ترکیه برای سال 2023 مشاهده کنید
نزدیک به نیمی از جمعیت ترکیه که بیش از 82 میلیون نفر جمعیت دارد را جمعیتی جوان، پویا، تحصیلکرده و با فرهنگ بالا و زیر 32 سال تشکیل می دهند. این نسبت نشان می دهد که ترکیه بیشترین جمعیت جوان را در مقایسه با کشورهای اتحادیه اروپا دارد.
بطور متوسط سالانه بیش از 800،000 دانشجو در مقطع کارشناسی از 183 دانشگاه در ترکیه فارغ التحصیل می شوند. بهره وری نیروی کار ترکیه نیز بر همین اساس و با بیش از 32.3 میلیون متخصص جوان، تحصیلکرده و با انگیزه روز به روز در حال افزایش است.
به خصوص در 20 سال گذشته، ترکیه به عنوان دومین کشور اصلاحگر در میان کشورهای OECD از نظر رفع محدودیتهای سرمایهگذاری مستقیم خارجی و ایجاد فضای آزادتر سرمایهگذاری برای سرمایهگذاران خارجی برجسته شده است. تاسیس شرکت در ترکیه در کمتر از یک هفته امکان پذیر است. در حالی که ترکیه شرایط سرمایه گذاری بسیار رقابتی را به سرمایه گذاران ارائه می دهد، اصل رفتار برابر با همه سرمایه گذاران را رعایت می کند. ترکیه با بخش صنعت و خدمات قوی خود، تا سال 2018 توانسته میزبان تقریباً 65500 شرکت با سرمایه بین المللی باشد.
در حالی که ترکیه به ویژه با سرمایه گذاری های روزافزون در سال های اخیر، علاوه بر امکانات حمل و نقل دریایی بسیار توسعه یافته و کم هزینه، حمل و نقل ریلی به اروپای مرکزی و شرقی و آمریکا، زیرساخت های فناوری جدید و پیشرفته ای را در زمینه های حمل و نقل، مخابرات و انرژی ایجاد کرده است.
در همین راستا نیز ساختار راه های حمل و نقل زمینی ترکیه به اکثر کشورهای اتحادیه اروپا به طور مستقیم دارای مزایای متعددی مانند مکانیسم توزیع است.
ترکیه یک پل طبیعی بین هر دو محور شرق-غرب و شمال-جنوب ایجاد می کند و در عین حال ورود کارآمد و مقرون به صرفه به بازارهای اصلی جهانی را فراهم کرده است. از این رو براحتی امکان دسترسی به حدود 1.7 میلیارد مشتری در اروپا، اوراسیا، خاورمیانه و شمال آفریقا وجود دارد.
این موضوع به معنای دسترسی به بازارهای متعدد با ارزش کل تولید ناخالص داخلی 27 تریلیون دلار است که عددی به واقع جذاب بشمار می رود.
ترکیه ترمینال و کریدور انرژی مهمی است که شرق و غرب را در اروپا به هم متصل می کند. اروپا، بزرگترین مصرف کننده انرژی در منطقه است که در عین حال نزدیک به بیش از 70 درصد ذخایر اثبات شده انرژی اولیه جهان، در غرب ترکیه واقع شده است.
بنابراین این کشور عملا به یک قطب بزرگ و پایانه انرژی در انتقال انرژی به کشورهای دیگر تبدیل شده است.
مزایا و مشوق های مالیاتی از جمله معافیت مالیات بر درآمد، اعطای سهم تامین اجتماعی و تخصیص زمین برای خارجیانی که می خواهند در مناطق فناوری، مناطق صنعتی و مناطق آزاد سرمایه گذاری کنند، در نظر گرفته شده است.
علاوه بر این، فرصت های تشویقی اضافی برای سرمایه گذاری های استراتژیک و کلان ایجاد شده است که قانون تحقیق و توسعه و حمایت از نوآوری برای آنها وضع گردیده است.
از سال 1996، اتحادیه گمرکی ترکیه با اتحادیه اروپا و قراردادهای تجارت آزاد (FTA) با 22 کشور منعقد شده است و موافقت نامه های تجاری دوجانبه جدید همچنان به امضا می رسد. این موضوع میتواند بر تسهیل تجارت اروپایی تاثیر بسیار زیادی داشته باشد
ترکیه با جمعیت جوان و رو به رشد خود بازار داخلی بزرگی دارد. بعنوان مثال تعداد مشترکان اینترنت ترکیه در سال 2002 حدود 100 هزار نفر بوده که این میزان در سال 2018 به 72 میلیون نفر، مشترکین تلفن همراه از 23 میلیون به 80.6 میلیون نفر در سال 2018 و دارندگان کارت اعتباری از 16 میلیون نفر به 66.3 میلیون، 33 میلیون مسافر هواپیمایی ترکیه به 211 میلیون و همچنین 13 میلیون گردشگر بین المللی در سال 2002 به 45.6 میلیون در سال 2018 رسیده است.
بر اساس آمارهای ذکر شده و مشابه آن می توانیم اندازه بازار داخلی ترکیه را در بین 10 دلیل مهم برای سرمایه گذاری در ترکیه قرار دهیم.
اما یکی از دلایل مهمی که خصوصا برای ایرانیان مهم و حائز اهمیت است اما چون عمومیت بین سایر جوامع نداشت در بین این لیست نیاوردیم، روابط همیشه حسنه بین ایران و ترکیه است.
ایران و ترکیه در بیش از 100 سال گذشته همیشه روابط خوب و حسنه ای با هم داشته اند. تاریخ نیز ثابت کرده که روابط ایران با سایر کشورهای منطقه مانند اعراب و کشورهای جداشده از شوروی سابق خصوصا، همیشه در نوسان بوده اما رابطه استراتژِیک بین ایران و ترکیه همیشه حکم فرما بوده است.
از بهترین و مهمترین اتفاقات بین این دو کشور قرارداد لغو روادید و امکان سفر بدون ویزا برای ساکنین دو کشور است که امکان زندگی و سرمایه گذاری میان آنها را برای دیگری آسان و کم ریسک می کند.
طی سالیان گذشته ایرانی هایی که در کشورهایی مانند گرجستان یا امارات سرمایه گذاری کرده بودند شاهد رفتارهای متفاوت بودند.
آنها در کمال تعجب اجازه ورود به خاک کشوری که در آن سرمایه گذاری کرده بودند و بعنوان خانه دوم انتخاب کرده بودند را پیدا نکردند و حتی حسابهای بانکی آنها بلوکه شد.
اما در حال حاضر و با وجود تحریم های حداکثری آمریکا و متحدانش علیه ایران، شهروندان ایرانی براحتی و حتی بدون داشتن اقامت کشور ترکیه، میتوانند در بانکهای ترکیه حساب بانکی باز کنند و با ارزهای مختلف بین المللی و از طریق بانک خود مراوده بین المللی داشته باشند. امکانی که در سایر کشورها براحتی امکانپذیر نیست!
از ایران و بدون داشتن اقامت در ترکیه حساب باز کنید
سعی کردیم در این مقاله با بررسی آمارهای اقتصادی ترکیه و منطقه، 10 دلیل مهم مناسب بودن این کشور برای سرمایه گذاری کم ریسک را بررسی کنیم و آنها را از زوایای مختلف مورد کنکاش قرار دهیم.
اگر به مطالب اینچنین در مورد ترکیه علاقه مند هستید میتوانید سایر مقالات مرتبط وبلاگ اویار را نیز مطالعه کنید. همچنین ما را از نظرات خود در بخش نظرات این مقاله مطلع سازید.