وبلاگ اویار املاک ترکیه اجاره خانه در ترکیه (راهنمای کامل 2023)
یک راه دریافت اقامت توریستی ترکیه، دریافت اقامت از طریق اجاره خانه است. اجاره خانه در ترکیه با ایران متفاوت است و اگر به این شرایط و قوانین آگاه نباشیم ممکن است دچار مشکلات متعددی شویم. در این مقاله قصد داریم پس از بررسی تفاوت اجاره ملک در ایران و ترکیه، به راه های اجاره ملک در ترکیه، مراحل و نکات مهم آن بپردازیم. با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید
بر خلاف خرید خانه در ترکیه، اجاره خانه در این کشور دارای تفاوت بسیاری با ایران است که باید این نکات در زمان اجاره خانه در نظر گرفته شوند.
میزان ودیعه، یکی از تفاوتهای اجارهخانه در ایران با ترکیه است. در ایران معمولاً ودیعه اجاره خانه ممکن است تا 10 برابر مبلغ اجاره نیز برسد اما در ترکیه این مبلغ به میزان 1 یا 2 ماه مبلغ اجاره است. همچنین رهن کامل که در ایران رواج دارد در ترکیه وجود ندارد و صرفاً ممکن است اجاره چند ماه بهصورت پیش پرداخت گرفته شود.
قوانین تمدید اجاره نیز کاملاً متفاوت است، بهطوریکه در ترکیه بر خلاف ایران در صورتیکه مستأجر یک ماه قبل از اتمام قرارداد اقدام به فسخ اجاره نامه نکند، قرارداد بهصورت خودکار تمدید خواهد شد. مبلغ افزایش سالیانه اجاره نیز بر اساس نرخ تورم اعلام شده توسط دولت افزایش خواهد یافت و مالک نمیتواند در آن دخل و تصرفی داشته باشد.
همچنین تا زمانی که مستأجر به تعهدات خود در اجاره نامه عمل نماید، موجر نمیتواند درخواست تخلیه کند. بطور کلی در ترکیه قوانین بیشتر در راستای حمایت از مستأجر می باشد.
تفاوت دیگر اجاره خانه درترکیه، بهنام زدن قبوض انرژی است. در ترکیه کنتورهای آب، گاز و برق بهنام شخص اجارهکننده یا ساکن خانه صادر خواهد شد. بهطوریکه باید پس از تنظیم قرارداد اجاره، نسبت به تغییر نام و وصل مجدد آنها اقدام کنید.
اطلاعات کامل در این مورد در مقاله به نام زدن قبوض در ترکیه آورده شده است.
برای انتخاب خانه اجارهای، ابتدا باید اولویت و نیاز خود را مشخص کنیم. بهعنوان مثال خانه مورد نظر باید در کدام منطقه باشد؟ به چه وسایل نقلیه عمومی دسترسی داشته باشد؟ آپارتمان معمولی بهتر است یا مجتمع؟ چند خوابه مناسب من است؟ سؤالاتی از این دست میتواند به پیدا کردن خانه مناسب کمک کند.
یکی دیگر از موارد مهم دیگر در انتخاب خانه، مبله یا بدون وسایل بودن آن است. اگر خانه مبله برای شما مناسب تر است یا قصد اقامت طولانی مدت در خانه را ندارید، میتوانید تمرکز خود را روی پیدا کردن خانه مبله بگذارید. اما اگر قصد خرید وسایل خانه در ترکیه را دارید، خانه مبله انتخاب نکنید. البته به این نکته هم باید توجه کرد که معمولاً قیمت خانه مبله، بسته به ارزش وسایل داخل آن، بیشتر از مورد مشابه بدون وسایل است. مضاف بر اینکه در زمان تخلیه خانه، مالک میتواند به بهانه صدمه خوردن لوازم منزل، مبلغ پیش پرداخت را عودت نکند.
شارژ ساختمان هم یکی از موارد مهمی است که باید در انتخاب خانه اجاره ای مورد توجه قرار بگیرد. در ترکیه بهواسطه بالا بودن هزینه انرژی، هزینههای ساختمانها نیز بالا هستند که این مبلغ در مجتمعهای مسکونی به مراتب از آپارتمانهای معمولی نیز بالاتر است. در زمان انتخاب خانه اجارهای باید به مبلغ شارژ ماهیانه خانه که به ترکی آیدات گفته میشود هم توجه کنید.
در ترکیه برای پیدا کردن خانه اجاره ای میتوان از راههای مختلفی اقدام کرد.
اولین راه، روش سنتی از طریق دفاتر املاک است که در همه مناطق شهری ترکیه وجود دارند. روش کار این دفاتر مانند بنگاه های املاک در ایران است. پس از مراجعه به این دفاتر میتوانید از بین فایلهای موجود که معمولاً پشت شیشه آنها هم گذاشته شده، واحد مورد نظر را انتخاب کرده و قرار بازدید بگذارید. در صورتیکه خانه مورد نظر را پسندیدید کارهای ثبت اجارهنامه نیز در همان دفاتر تنظیم خواهند شد. هزینه کمیسیون املاک هم به اندازه مبلغ یک ماه اجاره واحد مورد نظر است که در زمان عقد قرارداد باید پرداخت شود.
روش دوم که چند سالی است رونق یافته، استفاده از سایتها و اپلیکشنهای موبایل است که میتوانید با استفاده از آنها خانههای مورد نظرتان که توسط مالکین، دفاتر املاک یا دفاتر اجاره در مجتمعها آگهی شده است را پیدا کنید. از جمله معروفترین این سایتها و اپلیکیشنها میتوان به SAHIBINDEN – HEPSIEMLAK – EMLAKJET اشاره کرد که برنامه صاحبیندن معروفترین آنهاست. اگر آگهیدهنده شخص مالک باشد میتوانید بدون پرداخت کمیسیون، خودتان نسبت به تنظیم اجارهنامه اقدام کنید. فایل نمونه خام اجاره نامه را نیز میتوانید از این لینک دریافت کنید.
اگر آگهیدهنده املاکی باشد نیز مراحل بالا باید انجام شود. هزینه املاک هم همانطور که قبلاً اشاره شد مبلغ یک ماه اجاره است. البته برخی از شرکتهای مشاور املاک تا 12 درصد مبلغ اجاره سالیانه را نیز بهعنوان کمیسیون میگیرند.
در اپلیکیشن صاحبیندن (اپلیکیشن اجاره خانه در ترکیه)، میتوانید در قسمت ARAMA یا جستجو و انتخاب EMLAK وارد بخش املاک شوید و در صفحه بعد KONUT را انتخاب کنید و در نهایت با انتخاب KIRALIK وارد بخش واحدهای اجارهای شوید و سپس با انتخاب نوع خانه اجارهای و فیلتر کردن نتایج جستجو، خانه مورد نظر خود را پیدا کنید.
قرارداد اجارهخانه در ترکیه قراردادی قانونی است که حقوق مالک و مستأجر را تضمین میکند و باید شامل اطلاعات مالک و مستأجر، اطلاعات کامل ملک اجارهای و شرایط اجاره باشد.
شرایط اجاره شامل بندهایی است که از حقوق مالک و مستأجر حمایت میکند و تعهدات آنها را مشخص میکند. مهمترین مواردی که در بخش شرایط قرارداد ذکر میشود شامل موارد زیر است:
به غیر از موارد ذکر شده، طرفین میتوانند شروط دیگری را نیز به قرارداد اضافه کنند.
1- اگر واحد اجارهای، آپارتمان معمولی است باید با مالک توافق کنید که تا زمان انتقال قبوض آب و برق و گاز به نام شما، آنها را بهنام خود داشته باشد تا با مشکل قطعی مواجه نشوید. در صورتیکه خانه اجاره ای داخل مجتمعهای مسکونی باشد معمولاً فقط دارای کنتور برق مجزا است که آن را هم میتوان صرفاً با داشتن پاسپورت و مراجعه به دفاتر برق مربوطه وصل کرد.
2- مهمترین نکته در خصوص قرارداد اجاره، تنظیم قرارداد در دفاتر معتبر است. اگر از سایتهای اینترنتی استفاده میکنید حتماً از صحت هویت آگهیدهنده آن اطمینان حاصل کنید. در زمان تنظیم قرارداد هم به اسناد مالکیت مالک و مشخصات هویتی او دقت کنید و اطمینان حاصل کنید که مشخصات مالک با اطلاعات درج شده در اجاره نامه یکی باشد.
3- در زمان تحویل گرفتن خانه هم تمام وسایل و امکانات را کنترل کنید و در صورت هر گونه ایراد، آن را به مالک یا شخص تنظیم کننده اجاره نامه اطلاع دهید. بهتر است در زمان تحویل خانه از شماره واحد و تمام قسمت خانه فیلم گرفته شود تا در صورت بروز مشکل در آینده بتوان از آن بهعنوان سند استفاده کرد.
از اوایل سال 2022 سخت گیری زیادی برای درخواست اقامت از طریق اجاره خانه اعمال شده است. طبق آخرین اطلاعیه اداره مهاجرت ترکیه، افراد خارجی که قصد دریافت اقامت ترکیه از طریق اجاره خانه را دارند باید همراه با مالک به دفاتر ثبت (نوتر) مراجعه کنند و اقدام به ثبت رسمی اجارهنامه در این مراکز نمایند. پس از انجام این کار شخص متقاضی باید به` اداره نفوس ترکیه مستقر در مراکز اداره مهاجرت مراجعه کرده و آدرس خود را ثبت نماید. البته ثبت آدرس اقامتی برای امور دیگری همچون افتتاح حساب بانکی در ترکیه نیز کاربرد دارد.
علاوه بر اینها، در کل اقامت توریستی از طریق اجاره خانه در ترکیه به سختی داده می شود و صرف اجاره خانه براحتی نمیتوان اقامت ترکیه دریافت کرد.
جهت اطلاع از بروز ترین تغییرات اقامتی و مدارک لازم جهت درخواست اقامت میتوانید با شماره تلفن 24 ساعته 157 که دارای اپراتور فارسی زبان نیز میباشد از داخل ترکیه و شماره 00903121571122 از خارح از ترکیه تماس بگیرید. همچنین از طریق بخش پشتیبانی سایت اداره مهاجرت نیز میتوانید سؤالات خود را مطرح نمایید.
موضوعاتی که در این مقاله گفته شد، مهمترین مواردی بودند که برای اجاره خانه در ترکیه مورد نیاز است. البته غیر از موضوعاتی که گفته شد باید این نکته نیز ذکر شود که بسیاری از مالکین ترکیه، برای مستأجرهای خارجی سختگیریهای بیشتری نیز دارند. بهطوریکه معمولاً یکسال اجاره را بهصورت پیشپرداخت در زمان امضای قرارداد میگیرند و یا درخواست ضامن ترک برای تعهد پرداخت اجاره میکنند.
توصیه ما به کسانی که هنوز کیملیک کارت ترکیه را نگرفتهاند و قصد اجارهخانه دارند این است که ترجیحاً خانه خود را داخل مجتمع و رزیدانس انتخاب کنند و قبل از اجاره خانه در مورد اینکه میتوانند اقامت ترکیه را بگیرند یا نه تحقیق کنند تا بعد از هزینه های زیاد اجاره خانه مجبور به پس دادن خانه و ترک ترکیه نشوند.
در مجتمع ها معمولاً فقط کنتور برق بهنام مستأجر خواهد شد که آن هم همانطور که قبلاً گفته شد معمولا با پاسپورت امکان پذیر است. در صورتیکه بهنام کردن کنتور آب و گاز صرفاً با داشتن کیملیک ممکن است و هر مالکی هم زیر بار قبول کردن آن نمیرود.
بابت بنام کردن آب،برق و گاز از شما هزینه دریافت نمی شود. فقط مبلغی بعنوان دپوزیت بصورت یکجا یا در چند قسط که روی قبوض حساب میشود دریافت می گردد.
مدارک بیشتری نیاز نیست و همان مدارک هویتی شما و مالک و سند ملکی کفایت میکند.
اگر شما نیز قصد مهاجرت به کشور ترکیه را دارید، پیشنهاد میکنیم با کارشناسان اویار تماس گرفته و سوالات خود را مطرح کنید. کارشناسان ما در اویار پاسخگوی سوالات شما هستند و مشاوره رایگان ارائه می دهند.
سلام و وقت بخیر
قیمت اجاره در استانبول از چه مبلغی شروع میشه؟
اگر در نرم افزار صاحبیندن جستجو کنید شاید موارد زیر 1500 لیر هم پیدا کنید ولی حداقل مبلغ برای یک خانه مناسب و آبرومند حداقل 5 هزار لیر در ماه است
سلام و عرض ادب
با اجاره خونه میشه اقامت ترکیه بگیریم؟
ممنون
در حال حاضر با تغییرات جدید قانون، علاوه بر اجاره خانه باید تمکن مالی برای مدت اقامتتان در ترکیه را هم اثبات کنید و کمی گرفتن اقامت نسبت به قبل مشکلتر شده است
سلام چطور میتونم قرارداد اجاره رو فسخ کنم؟ هزینه دپوزیت پرداختیم رو پس بگیرم؟ من نزدیک به دوماهه ساکنم، ولی نتونستم کیملیک بگیرم ، صاحب خانه به من گفته تازمانیکه اجاره بره باید اجاره رو پرداخت کنی، درصورتیکه من شهروند استانبول نیستم و تاریخ ویزام در حال اتمام، چطور میتونید راهنمایی بفرمایید ممنونم
سلام دوست عزیز، در ترکیه اگه قبل از موعد مقرر تو قرارداد اجاره نامه بخاین خونه رو تخلیه کنین باید حداقل ۲ ماه زودتر به صاحب خانه اطلاع بدین که معمولا در این موارد مبلغ دپوزیت عودت داده نمیشه مگر اینکه تو قرارداد توافق دیگری وجود داشته باشه. در این شرایط هم صاحب خانه تا ۳ ماه فرصت داره که مبلغ دپوزیت رو عودت بده. اگه نداد میتونید درخواست پیگرد قانونی کنید.