وبلاگ اویار اقامت و شهروندی قانون ارث در ترکیه چیست و طبق قوانین در سال 2023 چگونه انجام می شود؟
قانون ارث در ترکیه که به اصطلاح (Miras) نامیده میشود، توسط قانون مدنی ترکیه اداره میگردد و هدف آن محافظت از تمامی اعضای خانواده است. این قانون برای منافع تمام اعضای خانواده یک سهم ارث یا سهم قانونی اعمال میکند. دادگاههای صالح در ترکیه مجری وصیتنامههای اشخاص متوفی هستند. باید در نظر داشت که اموالی شامل ارث میشوند که داخل خاک ترکیه قرار داشته باشند.
همچنین پیشنهاد میکنیم برای آگاهی بیشتر در خصوص خرید خانه در استانبول و افتتاح حساب بانکی در ترکیه میتوانید در بخش تماس با ما گروه اویار با مشاوران ما تماس گرفته تا از مشاوره رایگان بهره مند شوید.
قانون ارث در ترکیه در مورد تمامی شهروندان رسمی اعم از ترک و غیر ترک صادق است.
به طور مثال اگر کسی از طریق خرید ملک در ترکیه به ارزش 400 هزار دلار یا بیشتر حق شهروندی ترکیه را کسب کرده باشد، باید از قوانین وراثت ترکیه تبعیت کند. کسانی که با روشهای دیگر اقامت ترکیه را به دست آورده اند ولی شهروند ترک محسوب نمیشوند، باید از قوانین وراثت در کشور خود تبعیت کنند.
در ترکیه اموال و پولی که از متوفی به جا میماند، به روشهایی که در قانون مدنی ذکر شده بین بستگان نزدیک تقسیم میشود. افرادی که دارای حقوق مربوط به ارث هستند ورثه یا در زبان ترکی (Mirasçı) نامیده میشوند.
طبق قانون گروههای زیر در ترکیه به عنوان وارثان قانونی متوفی محسوب میشوند:
در صورتی که گروه اول در قید حیات باشند، به گروههای دیگر هیچ ارثی نخواهد رسید. مثلا اگر متوفی فرزندی داشته باشد که در قید حیات هست، هیچ ارثی به گروه دوم، گروه سوم و گروه چهارم نمیرسد.
یا به عنوان مثال دیگر، اگر متوفی فرزندی نداشته باشد و والدین، خواهر یا برادر او در قید حیات باشند، ارث متوفی به گروه سوم و چهارم نخواهد رسید.
شرایط ارث برای همسر به شکلی جداگانه بوده و در ادامه درباره آن نیز صحبت میکنیم.
وصیت کننده ممکن است در شرایطی استثنایی، وارثان قانونی را از دستیابی به ارث خود محروم کند. مثل شرایطی که در آن وارث جرم بزرگی مرتکب شده باشد. با این حال، وصیتکننده باید دلایل خود را برای محرومیت شخص مورد نظر از ارث به دادگاه ارائه کرده و اثبات نماید. در چنین شرایطی، وارث نمیتواند از وصیت کننده شکایت کند.
طبق قانون ارث در ترکیه، میراث متوفی در دو صورت، بین وراث قابل تقسیم است. اگر فرد متوفی فاقد وصیتنامه باشد اموالش بین خویشاوندانش تقسیم خواهد شد.
به عنوان مثال اگر فرزندی نداشته باشد 50 درصد اموال به همسر و 50 درصد مابقی به پدر و مادر متوفی تعلق میگیرد. در صورتی که متوفی فرزند داشته باشد سهم همسر 25 درصد و 75 درصد مابقی متعلق به فرزند یا فرزندان است.
اگر فرزند متوفی پیش از وی درگذشته باشد اما فرزند فرزندش در قید حیات باشد سهم پدر به او میرسد.
اگر پدربزرگ و مادربزرگ متوفی و فرزندانشان در قید حیات باشند 75 درصد ارث به آنها میرسد و مابقی به همسر متوفی تعلق میگیرد. و در صورتی که وی در قید حیات نباشند کل ارث به همسر متوفی میرسد. حالت دوم نیز در صورتی است که متوفی دارای وصیتنامه باشد و در این صورت تقسیم اموال طبق مفاد مندرج در وصیتنامه اعمال خواهد شد.
در ادامه به صورت دقیق این موارد را توضیح میدهیم.
حق سهم ارث فرزند خوانده شخص متوفی دقیقا برابر با فرزندان خود شخص است با این تفاوت که اگر متوفی دارای بدهی باشد، این بدهی از سهم فرزندان حقیقی کسر میشود ولی از سهم فرزند خوانده کسر نمیگردد.
طبق ماده 499 قانون ترکیه، همسر متوفی که در قید حیات است، با توجه به 4 گروه وراثت به صورت زیر ارث میبرد:
احتمالات | میزان ارث همسر متوفی |
---|---|
در صورتی که هم خون متوفی در قید حیات باشند (فرزند، نوه) | در این شرایط، یک چهارم (25 درصد) از اموال متوفی به همسر میرسد. |
در صورتی که والدین، برادر و خواهر متوفی در قید حیات باشند | در این شرایط، نصف اموال (50 درصد) متوفی به همسر میرسد. |
اگر پدر بزرگ یا مادربزرگ، دایی، خاله، عمو و عمه متوفی در قید حیات باشند | در این شرایط، سه چهارم اموال (75 درصد) متوفی به همسر او میرسد. |
در صورتی که متوفی هم خونی نداشته باشد | در این شراط، کل اموال (100 درصد) به همسر میرسد. |
اگر فرد متوفی وصیتنامه یا قراردادی را قبل از مرگش تنظیم کرده باشد میتواند اموال خود را به اشخاص حقیقی و حقوقی نامبرده شده در قرارداد یا وصیتنامه واگذار نماید. وصیتنامه میتواند به سه صورت تنظیم شود تا دارای وجاهت قانونی باشد.
روش اول: ثبت بهصورت رسمی در دفاتر ثبت مانند نوتر است.
روش دوم: تنظیم وصیت نامه بهصورت دست نویس است که البته دارای شرایطی است، از جمله اینکه تمام متن آن باید توسط خود شخص و بهصورت دستنویس نوشته شده باشد و حتماً دارای تاریخ و امضا باشد.
روش سوم: در صورتی است که شخص به دلایل مختلف از جمله مرگ قریب الوقوع، بیماری یا جنگ در حالت فوقالعاده قرار داشته باشد و قادر به تنظیم کتبی وصیتنامه نباشد. در این صورت شخص میتواند بهصورت شفاهی و در حضور دو شاهد که ذینفع اموالش نباشند وصیت خود را بیان کند و شاهدان پس از مکتوب کردن وصیتنامه و امضای آن بهعنوان شاهد، وصیتنامه را در اسرع وقت در اختیار مراجع قانونی قرار دهند.
سهم پنهان در وصیتنامه، در صورتی اعمال میشود که فرد متوفی دارای اقوام از سه گروه وراث باشد اما در متن وصیتنامه چیزی برای آنها در نظر نگرفته باشد. در این صورت قانون گذار 50 درصد اموال فرد متوفی را بهعنوان سهم پنهان در نظر گرفته و به خویشاوندان متوفی به ترتیبی که در بالا ذکر شد واگذار میکند.
میراث متوفی شامل تمام دارایی های فعال و منفعل از جمله اموال منقول و غیر منقول مانند:
و غیره میباشد. همچنین انواع بدهی، طلب و مالیاتهای معوقه نیز میتواند جزو میراث متوفی محسوب گردد.
طبق قانون وراثت ترکیه کلیه اموال منقول و غیر منقول متوفی که تابعیت ترک داشته باشد در داخل و خارج از خاک ترکیه شامل این قانون میشود.
افراد خارجی که از طریق انواع مختلف دریافت شهروندی ترکیه مانند خرید ملک در ترکیه با ارزش بالای 400 هزار دلار شهروندی ترکیه را کسب کرده باشند مشمول کلیه قوانین وراثت ترکیه خواهند شد؛ اما افرادی که فاقد شهروندی ترکیه هستند و صرفاً دارای انواع اقامت کوتاه مدت میباشند، مشمول قوانین وراثتی کشور متبوع خود خواهند بود.
شخص متوفی باید در زمان تنظیم وصیتنامه بالای پانزده سال سن داشته باشد تا بتواند به یکی از سه روش ذکر شده در بالا اقدام نماید. متوفی میتواند در وصیتنامه تمام یا بخشی از اموال خود را به خویشاوندان یا فردی غیر خویشاوند که به عنوان وارث در وصیتنامه ذکر شده به ارث بگذارد. همچنین میتواند فرد یا افرادی را بهعنوان وارث پشتیبان تعیین نماید تا در صورت فوت فرد وارث در وصیتنامه، اموال به وارث پشتیبان انتقال پیدا کند.
طبق قانون مدنی ترکیه، گواهی وراثت برگهای است که میزان سهم وراث متوفی در آن مشخص میشود. برای درخواست گواهی وراثت میتوان از طریق دفاتر نوتر اقدام کرد. در صورتیکه مدارک ارائه شده ناقص باشد یا بین وراث اختلاف باشد، وراث میتوانند از طریق اقامه دعوی در دادگاه اقدام نمایند.
نکته مهم:
کلیه فرزندان به صورت مساوی از متوفی ارث میبرند. همچنین اگر متوفی فرزندی داشته باشد که قبل از او فوت شده باشد، ارث به فرزندان آن خواهد رسید.
اگر متوفی مقداری از ثروت خود را به یک مؤسسه خیریه یا بنیاد معاف از مالیات بخشیده باشد، سهم ارث پس از کسر مقدار بخشیده شده به خیریه میان بازماندگان تقسیم خواهد شد.
هر کسی که در ترکیه از ارث برخوردار میشود باید مالیات ارث یا به اصطلاح (Veraset Vergisi) را بپردازد.
میزان این مالیات هر سال به روز رسانی میشود. معمولا میزان این مالیات بین 1 تا 30 درصد متغیر است که بستگی به ارزش ارث دارد.
اموال با ارزش که به عنوان هدیه، اعانه، یا هر ارثی که در ترکیه یا خارج از کشور به شهروندان ترک انتقال مییابد، مشمول قانون مالیات بر انتقال ارث و اموال ترکیه میباشد. شخص غیرمقیمی که اموال متعلق به شهروند ترک در خارج از ترکیه را به عنوان ارث یا هدیه به دست میآورد، مشمول این قانون نمیشود. با این وجود، اتباع کشورهای خارجی که در ترکیه مقیم هستند، در صورتی که اموالی را درون خاک ترکیه به ارث ببرند، باید از این قانون تبعیت کنند.
شرایطی که در مورد مالیات بر ارث اتباع خارجی در ترکیه صدق میکند
در مورد اتباع خارجی در ترکیه باید دو وضعیت مختلف را در نظر گرفت:
مالیات بر ارث در ترکیه در سال 2022 طبق بخشنامه جدید بر اساس جدول زیر محاسبه خواهد شد:
در صورت نداشتن وصیتنامه | در صورت تنظیم وصیتنامه | ارزش |
---|---|---|
10% | 1% | زیر 500.000 لیر |
15% | 3% | تا 1.200.000 لیر |
20% | 5% | تا 2،500،000 لیر |
25% | 7% | تا 4،900،000 لیر |
30% | 10% | تا 9.100.000 لیر و بالاتر |
فرآیند قانونی انحصار وراثت از اهمیت بالایی برخوردار است، به ویژه زمانی که مسأله اموال غیرمنقول شخص متوفی در ترکیه مطرح باشد. ابتدا باید گواهی وراثت دریافت کنید. گواهی وراثت یک سند رسمی است که وارثان و سهام هر یک آنها را نشان میدهد. این گواهی را میتوان با مراجعه به دفتر اسناد رسمی یا با مراجعه به دادگاه صلح مدنی مربوطه دریافت کرد. در عمل، دفاتر اسناد رسمی برای اخذ گواهی وراثت در مورد خارجیها محدودیت زیادی به خرج میدهند. بنابراین، مراجعه به دادگاه راحتتر است.
وقتی شخصی در ترکیه فوت میکند و دارای اموالی در این کشور است، ذینفعان یا وارثان باید گواهی ذینفع در ترکیه دریافت کنند که به آنها اجازه می دهد مالکیت اموال یا داراییهای داخل ترکیه را از نام متوفی به نام ذینفعان تغییر دهند. برای دریافت این گواهی همان طور که در بالا گفتیم، ذینفعان باید به دادگاه محلی در ترکیه مراجعه کنند. قبل از صدور گواهی، دادگاه باید ثابت کند که آنها افرادی هستند که حق دارند اموال متوفی در ترکیه را به ارث ببرند.
این کار را میتوان با ارائه کپی قانونی از اسناد و مدارکی مانند گواهی تولد، ازدواج و فوت به دادگاه ترکیه انجام داد و همین طور ارائه اظهارنامه دارای سوگند ذینفعان (سوگندنامه) نیز لازم است. در این سوگندنامه ها باید ذکر شود که افراد دیگری وجود ندارند که حق بیشتری از ذینفعان فعلی از دارایی های متوفی داشته باشند. ساده ترین راه برای دریافت گواهی ذینفع این است که به یک وکیل ترک که تجربه کمک به موکلین در اداره املاک و دریافت ارث از داراییها در ترکیه را دارد، مراجعه کنید.
وکیل ترک میتواند این کارها را برای شما انجام دهد:
بعد از این کار هر ذینفع قادر خواهد بود با این اموال و دارایی مثل دارایی خود رفتار کند. بنابراین، اگر یک شخص قبل از فوت تصمیم به نگهداری هر گونه دارایی غیرمنقول، مانند زمین یا املاک در ترکیه یا کشور دیگری را دارد، باید اطمینان حاصل کند که وصیت نامه وی نشان دهنده دارایی او در بیش از یک حوزه قضایی باشد. اگر داراییدر بیش از یک کشور دارید، وصیتنامه جداگانه برای پوشش دارایی(یعنی مثلا یک وصیت نامه برای دارایی شما در ایران و یک وصیت نامه دیگر برای دارایی شما در ترکیه) میتواند مفید باشد. این امر میتواند پیچیدگی کار وراث شما را برای رسیدگی به روند انحصار وراثت بسیار کمتر کند.
اگر تصمیم به فروش دارایی خود در ترکیه دارید، وکیلتان میتواند در فروش ملک به شما کمک کند. همچنین هنگام انتقال درآمد حاصل از فروش به ایران، بهتر است از متخصص ارز استفاده کنید، زیرا در مقایسه با روشهای مرسوم بانکی برای انتقال وجه، تا 5 درصد از مبلغ انتقالی را پس انداز میکنید.
دعوی مربوط به ارث در ماده 43 قانون MOHUK به صورت زیر میباشد:
دعوی مربوط به ارث، بر اساس آخرین آدرس رسمی یا اقامتگاه شخص متوفی رسیدگی میشود. و در صورت عدم اقامت شخص متوفی در ترکیه، از دادگاه محلی منطقهای که اموال غیر منقول در آن قرار دارد، رسیدگی صورت میگیرد.
دادگاه محلی منطقه نیز قانونا مسئول رسیدگی است.
بر اساس قانون ترکیه، کلیه اموال در صورت نداشتن ورثه به دولت میرسد.
ماده 7 این قانون (Mohuk) در مورد نحوه تصرف اموال ناشی از فوت اعمال میشود. بر اساس حقوق تابعیت فرد متوفی، تصرفات قانونی ناشی از فوت نیز قابل عمل است.
حق تصرف اموال ناشی از فوت بر اساس قوانین روز تصرف اعمال میگردد. بنابراین قانون روز اقامه دعوی یا روز فوت در نظر گرفته نمیشود.
اصلی ترین مدارک مربوط به فوت متوفی از جمله برگه فوت، گزارش پزشکی قانونی، گزارش دادستانی و گزارش بیمارستان است.
جهت صدور حکم توسط محاکم قضایی ترکیه لازم است یک گزارش رسمی از اداره اسناد و املاک مربوط به اموال غیرمنقول متوفی و یک گزارش از دادگستری برای اثبات وارثین شخص متوفی تکمیل شود. البته این اسناد باید مهر تائید وزارت امور خارجه و کنسولگری تابعیت اشخاصی که اقدام کردهاند را داشته باشد.
قوانین انحصار وراثت برای شهروندان ترک و اتباع خارجی که شهروندی ترکیه را کسب کرده باشند یکسان است و تفاوتی ندارد.
اگر متوفی در خاک ترکیه فوت کرده، باید برای درخواست انحصار وراثت مدارکی مانند گواهی فوت و گزارش پزشکی از بیمارستان، گواهی از اداره نفوس و گزارش پلیس ارائه داد. اگر متوفی در خارج از ترکیه درگذشته باشد مدارک لازم باید از مراجع قانونی کشور متبوع گرفته شده و پس از ترجمه به تائید اداره نوتر برسد. سپس از طریق ثبت درخواست به دادگاه، مراحل انتقال اموال متوفی به وارثان انجام خواهد گرفت.
اگر از میزان اموال متوفی اطلاع نداشته باشید یکی از وارثان میتواند درخواست گواهی ارث و شناسایی املاک دهد و از دادگاه درخواست تعیین دارایی های متوفی نماید.
در ترکیه برخلاف ایران حقوق فرزندان دختر و پسر متوفی یکسان است و برخلاف ایران، همسر 25 درصد از اموال را به ارث میبرد و مابقی بین فرزندان دختر و پسر بهطور مساوی تقسیم میشود.
خیر. هیچ تفاوتی بین شهروندان ترک و خارجیها در میزان مالیات پرداختی نیست و دولت هیچ درصد بیشتری از خارجیها اخذ نمیکند.
طبق قوانین کشور ترکیه، اموال غیرمنقول خارجیها، مشمول قوانین این کشور بوده و مطابق این قانون انحصار وراثت خواهد شد. البته اگر متوفی شهروندی ترکیه را داشته ولی وراث او دارای شهروندی ترکیه نباشند در تقسیم اموال ممکن است مواردی تاثیرگذار باشند. بهعنوان مثال خارجیها امکان مالکیت بعضی املاک که در نزدیکی مکانهای نظامی هستند را ندارند یا محدودیت در خرید زمین و اراضی از نظر وسعت در ترکیه را دارند و این میتواند در پروسه انحصار وراثت تاثیرگذار باشد. رسیدگی به وضعیت اموال متوفی در سایر کشورها نیز بر اساس قوانین کشوری است که تابعیت آن را داشته یا در آن ساکن بوده است.
خیر،همسر و خویشاوندانش پس از طلاق نمیتوانند جزو سه گروه وراث باشند و از متوفی ارث نخواهند برد.
ترکیه دارای سیستم وراثت اجباری است. یعنی طبق قانون ترکیه باید بخش مشخصی از اموال و املاک متوفی به بستگان خاصی که قبلا اشاره شد برسد و شخص نمیتواند در وصیتنامه خود این قانون را زیر پا بگذارد.
همان طور که گفتیم هیچ کس نمیتواند تمام اموال خود را به دلخواه به کسی یا کسانی ببخشد. مثلا سهمی که برای فرزندان محفوظ است نیمی از سهم قانونی آنان است. والدین یک چهارم از سهم قانونی را به عنوان سهم محفوظ و برادران و خواهران متوفی یک هشتم از سهم قانونی را به صورت محفوظ دارند. سهم محفوظ همسر در صورتی که تنها همسر متوفی باشد برابر با سهم قانونی او خواهد بود. پس یعنی شخص متوفی در زمان حیات خود نمیتواند این سهمهای محفوظ را در وصیتنامه به کسی ببخشد.
به این مثال توجه کنید:
وقتی مردی با 80000 دلار دارایی قابل تقسیم فوت کند و زن و سه فرزند باقی بگذارد، سهم قانونی بازماندگان هر کدام 20000 دلار خواهد بود. بنابراین سهم محفوظ فرزندان 10000 دلار (نصف 20000) و برای همسر 20000 دلار (برابر با سهم قانونی او) است. از این مبلغ 30000 دلار (80000 منهای 50000) باقی میماند که متوفی آزاد است با وصیتنامه در اختیار هر کسی به دلخواه خودش بگذارد .
باید بدانید که بین اموال خارجیها و شهروندان ترکیه تفاوت مالیاتی وجود ندارد و دولت ترکیه درصد بیشتری از اعضای خانواده افراد خارجی دریافت نمیکند. یکی از عمده تفاوتهای قانون ارث در ترکیه و ایران، یکسان بودن سهم دختر و پسر متوفی است و اینکه همسر 25 درصد از اموال متوفی را به ارث میبرد.
مالیات بر ارث ترکیه نیز بر اساس میزان دارایی و داشتن یا نداشتن وصیت نامه متغییر است که در همین مقاله دقیقات درباره آنها توضیح شده است.
طبق قوانینی که کشور ترکیه وضع کرده، میراث متوفی به دو صورت بین وراث تقسیم خواهد شد. به عنوان مثال، اگر فرد متوفی وصیت نامه و فرزندی نداشته باشد 50 درصد اموال او به همسر و 50 درصد مابقی به پدر و مادر او تعلق میگیرد.
در صورتی که فرزندی داشته باشد، 25 درصد اموال به همسر و 75 درصد مابقی بین فرزند یا فرزندان او تقسیم میشود.
امیدواریم که با خواندن این مقاله پاسخ سوالهای خود را گرفته باشید. در غیر این صورت حتما سوالات خود را در انتهای همین صفحه و در بخش نظرات منتشر نمائید. تلاش میکنیم تا در اسرع وقت به نظرات شما پاسخ دهیم.
از اینکه تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید متشکریم. پیشنهاد میکنیم مقالات دیگر ما را در وبلاگ گروه اویار بخوانید.